Så här förbereder du din sömn under dagen

Så här förbereder du din sömn under dagen 

Var aktiv fysiskt under dagen, eftermiddagen och tidig kväll men se upp med sen kvällsträning för det kan göra dig mer pigg än trött och på sätt störa din förmåga att sova lugnt. Men detta är individuellt precis så som enligt ayurveda och principen vata, pitta och kapha. 

Att leva ett så stressfritt liv som möjligt på dagen lägger grunden för din sömn. 

Här är några tips: 

Rör dig långsamt även när du har bråttom

Vi har en tendens att röra oss snabbare än vi behöver, dvs. skynda oss ner eller upp ur tunnelbanan, skynda oss till och från lunchen och plötsligt är det ett faktum att vi hela tiden rör oss snabbare än vi behöver i vår vardag. Ta en titt nästa gång du handlar mat och observera hur alla rusar på med sina matkorgar och matvagnar. Det är rena rama gatloppet där ute. Och eftersom många samtidigt befinner sig någon annan stans i sin tanke, pratar i mobilen, smsar, kollar inkorgen m.m så kolliderar vi mer än vi gjorde förr, vilket i sin tur skapar mer irritation och frustration.  

Nutidens skynda på samhälle med mobilen som glasögon skapar mer obalans och påverkan på vår hälsa än vad forskningen kommer att hinna konstatera innan det är försent. 

Rör dig således långsamt som en princip. Då menar jag inte att du ska gå i slowmotion men undvik att skynda på. Du blir inte snabbare av det. Din hjärna kommer att uppfatta att du är lugn och fin, sända mer stressfria signaler och du blir mer avslappnad vare sig du tänker på det eller inte. 

Mikromeditera under dagen. 

Ta korta pauser med fokus på att blunda, vila tanken och jobba med meditativ andning. Det skapar en rutin för harmoni och så som med alla rutiner så börjar då kroppen att vänja sig vid att känna sig avkopplad mitt i en stressad och uppkopplad vardag. 

Mikroträna för att frigöra spänningar och stress i kroppen. Det kan vara 5 minuters pass på jobbet, före eller efter lunchen. 2-3 övningar och kroppen svarar med känslan av att ha tränat. Som jag brukar skoja om lite när jag föreläser. Hjärnan minns inte hur många minuter du har tränat, bara att du har tränat och startar belöningskänslan av att ha gjort något bra för dig själv. 

Massera dig själv mera. 

Huvud och skalpmassage är både avslappande och rogivande. Visst är det skönt när någon masserar dig? Men nu är det dags att du blir din egen bästa massör. Med regelbunden massageträning på dig själv får du välgörande effekt precis så som med allt du tränar upp. 

Undvik för mycket kaffe, koffein, socker och uppiggande drycker 

Vi är individuellt mer eller mindre känsliga för t.ex. kaffe. Vissa kan dricka 10 koppar kaffe och somna som en stock. Andra kan dricka en kopp kaffe och uppleva ökad puls, oro och t.o.m. ångest. Uppmärksamma dina reaktioner och undvik helst eftermiddagskaffet om möjligt. Ta hellre en ingefärashot som piggar upp som en liten espresso. 

Ordning och reda 

Vi har en hjärna som är inställd på problemlösning, dvs. ju mer oreda och kaos vi har desto mer aktiv blir den på att lösa detta. Det är viktigt att strukturera den kaos man har, acceptera och hantera sina problem och utmaningar även när man inte kan lösa allt i stunden eller på dagen. 

Du blir lugnare om du skriver ner, planerar och hanterar din livssituation. Då blir du mer inställd på problemlösning än att tänka på allt som ska göras om och om igen. Som att uppfinna hjulet igen! 

Harmoni och lugn skapas inte utifrån en perfekt livssituation. Harmoni är att vara ett med sig själv och sin situation, att ha förmågan att dämpa stress och låta kroppen återhämta sig dag för dag. 

Ta livet i dina händer, en dag i sänder och en natt i taget.

Sov bättre!

Annette Lefterow

Din guide till wellness

Godnattwellness – spellistan på Youtube – innehåller olika pass som du kan utföra direkt i sängen

%d bloggare gillar detta: