Wellness för katten

Bild 1Wellness för katten

Min katt Pippi är idag på sitt tjugonde år. Hon fick en diagnos om nedsatt njurfunktion för ca. 9 år sedan och då fick jag beskedet att räkna med ca 2 år till av vårt liv tillsammans. Vid det tillfället fick hon en sk. steroidspruta och vätskesprutor som enligt rekommendation skulle upprepas över tid. Men Pippi reagerade väldig negativt på detta och började att slicka av sig allt hår på benen. Något som hon sedan fortsatte med en längre tid och vännerna skrattade och sa att hon ”vaxade benen”.

Innan diagnosen åt Pippi i princip allt som serverades och öppnade jag en tonfisk burk kom hon springandes. Veterinären förklarade för oss båda (dvs. Pippi och mig 😉 ) att det kunde vara svårt att vänja katten vid den nya maten, dvs. samma små kulor och endast en smak – K/D Feline .

Samma dag vi kom hem bytte jag ut all mat mot K/D och Pippi ”åt” den direkt och ändrade sitt beteende på eget initiativ.. Hon drack plötsligt mer vatten (bara i riktiga glas dock!) och det blev inga problem med övergång till den anpassade maten. Vi tog ett gemensamt beslut ”där och då” att övervinna situationen och få tillgång till mycket mer livstid tillsammans, vilket har varit ett stort mirakel i verkligheten ”här och nu”.

Bild

Pippi har en stark livslust och varje dag med henne är en gåva för mig. Vi gör mycket wellness tillsammans.

Wellness för katten

Meditation – hon lägger sig i mitt knä och vi ”kopplar upp oss tillsammans” i en gemensam meditation med fokus på stillhet, läkande kraft, värme och energi. Hon vill då att jag ska hålla alla tassarna i en och samma hand.

Massage – hon får regelbundet massage på fram för allt magen, huvudet och tassarna. Observera att hon bestämmer själv! Hon ställer sig i position och visar tydligt vart hon vill bli masserad.

Träning – hon motionerar med hjälp av leksaker och en laserlampa. Övning 1, cirklar på mjuk matta åt bägge håll. Övning 2, raksträcka fram och tillbaka. Övning 3, sträcka sig upp mot väggen, balansera på baktassarna och fånga pricken.

Träning – hon vill själv att vi leker kurra gömma. Hon springer och gömmer sig. Sedan ska jag hitta henne. Sedan börjar vi om igen. I pauserna lägger hon sig på mattan och vill ha massage på magen.

Värme – Pippi tillbringar mycket tid på det varma badrumsgolvet. Jag märkte stor skillnad före och efter hon fick tillgång till ett varmt golv. Det ökade hennes välbefinnande något enormt och gör gott för hennes kropp.

Ibland (och mer ofta nu) slickar hon i sig såsen från kattgodis med oxkött (Gold´s röda lilla burk) . Hon äter inte bitarna, utan unnar sig sås som ger energi. För ca 2 år sedan började hon att läcka och jag anade att nu är det ”kört”. Vi åkte till doktorn och det visade sig vara en urinvägsinfektion som vi lyckades häva med antibiotika. Under denna tid åt hon kokt kyckling.

IMG_1996

Vi tar en dag i taget med stor tacksamhet och kärlek. Pippi uppskattar stillhet och närvaro. Vi har en unik kommunikation och kärleken vi delar tillsammans är stark, magisk och evig. Här och nu. Tack vara nutidens teknik kan jag titta till henne även när jag inte är i hemmet. Hon ligger oftast på det varma badrumsgolvet (värme är viktigt för hennes hälsa obs!) och vi möts i tanken när jag tittar in via webb kameran.

Dagens wellnesstips är att wellness gör underverk på våra husdjur. Massera, meditera och älska varandra.

 

Dagens wellnesstips från Lefterow.com 

%d bloggare gillar detta: