Ingefära shot med gurkmeja och cayennepeppar

IMG_7066

Ingefära shot med gurkmeja och cayennepeppar

Gör en ingefära shot med gurkmeja och cayennepeppar. Förvara i glasflaska i kylskåpet. Ta en liten shot på morgonen och/eller kvällen för att stimulera hela kroppen, boosta immunförsvaret, pigga upp dig och fram för allt göra gott för magen. Den här shoten är magi för hälsan 🙂

Så här gör du!

  1. Riv färsk ingefära med ett grovt rivjärn (ca 200 gram)
  2. Koka ingefäran i en liter vatten, ca 20 minuter
  3. Sila och blanda drycken med 1/2 dl honung.
  4. Låt svalna.
  5. Blanda ner saften av två citroner, en knivsudd gurkmeja och cayennepeppar.
  6. Förvara i en sluten glasflaska i kylskåpet.
  7. Skål!
IMG_7060

Riv 200 gram ingefära till 1 liter vatten

Om ingefära: 

Ingefära har använts som läkemedel i tusentals år mot allt från illamående, magproblem och förkylning. Den har en god effekt på matsmältningen och verkar kramplösande. Den ger en värmande effekt och är rik på kalcium, magnesium, fosfor och kalium. Den är också känd som botemedel vid illamående, vilket gör att kvinnor vid graviditet rekommenderas en daglig kopp te med ingefära, honung och citron för att motverka illamående. Så nästa gång du mår riktigt illa tar du ett kryddmått mald ingefära i ett glas vatten. Drycken kommer också att öka svettningen i kroppen. Torkad används ingefära ofta i olika kryddblandningar och som färsk rot används den ofta i indisk matlagning. Det är en av de få kryddor där man använder växtens rotstock.

Koka ingefäran i 20 minuter

Koka ingefäran i 20 minuter

IMG_7063

Saften av två citroner

IMG_7061

1/2 dl honung

Gurkmeja

Gurkmeja

Gurkmeja är en helig krydda i Indien och inom ayurveda. Den anses vara antiinflammatorisk och bakteriedödande, renande och urindrivande. Modern forskning har bevisat att gurkmeja har god effekt på vår mage och våra tarmar. Den används för att behandla patienter med matsmältningsproblem, hudproblem och även till sår och hudskador. Den anses även kunna stimulera kroppens försvar mot cancertumörer. Roten ger samma gula färg som saffran, som är dyrare, och den används ofta för att färga ris gult och göra omeletten mer färgrik. Gurkmeja är nära besläktad med ingefära. Den är rik på järn, vitamin B3, kalcium och curcumin. Curcumin är en antioxidant som lindrar inflammationer. Därför anses kryddan vara verksam även vid ledgångsreumatism och allergier.

Dagens wellnesstips från Lefterow.com, en digital hälsoplattform för dig som vill ta hand om din hälsa och ditt välbefinnande.