Ayurveda i köket

1000Ayurveda i köket är medicin i köket

Inom Ayurveda är mat en ren medicin och man väljer noga sin mat utifrån vilken karaktär man är. När man drabbas av ohälsa medicinerar man kroppen med mat, utrensning, yoga och vila.

Inom ayurveda lägger man inte så stor vikt vid tanken på kolhydrater och proteiner på samma sätt som vi ofta gör. Man ger inte heller så mycket uppmärksamhet åt vitaminer och mineraler i teorin. Kunskapen finns där men ayurveda utgår alltid från smaken. När satt du sist i soffan och längtade efter smaken av C-vitamin, jod eller kalium! Det är när smaklökarna reagerar som maten gör sin nytta. Det är viktigt att vara i balans med sina inre instinkter och sätta smaken främst. Den ayurvediska näringsläran sitter alltså i smaken och inom ayurveda har vi sex smaker (rasor): sött, surt, salt, beskt, starkt och kärvt. En balanserad måltid ska innehålla alla dessa smaker.

1930

Söt smak hittar du i socker, honung och mjölk.

Salt smak hittar du i salt.

Sur smak hittar du i citron, vinäger och yoghurt.

Stark smak hittar du i kryddor och lök.

Bitter smak hittar du i spenat, rabarber och sallat.

Sträv smak hittar du i kikärtor, bönor och linser.

Utöver det kan maten ha sex egenskaper (gunor): tungt eller lätt, oljigt eller torrt och hett eller kallt. Magen och tungan reagerar på både smak och egenskap. De ayurvediska skrifterna innehåller kunskap om vilken mat vi ska äta utifrån den personlighet vi är, men indikerar också att vi redan har denna kunskap inbyggd inom oss, och att vi bör lita intuitivt på vår smak och instinkt.

Lyssna på kroppens signaler. Du är i balans med dig själv när du medvetet äter det din kropp behöver och mår bra av. Om du ständigt har ett sug efter mat eller onyttigheter som inte är bra för dig så är din smakintelligens i obalans. Ta då hjälp av principen att man ska äta alla smaker i en måltid. Enligt ayurveda är det ett bra sätt att balansera sin smakintelligens.

Dagens wellnesstips från Lefterow.com

 

%d bloggare gillar detta: