Ät dig lycklig

0974Inom Ayurveda kallas vissa födoämnen för sattvisk kost. Att äta så ren och enkel mat som möjligt ger en sattvisk effekt och maten omvandlas till något som kallas för ojas. Ojas i sin tur ger harmoni och lycka i kroppen. Sattvisk mat är lättsmält och innehåller färska livsmedel. Tanken och meningen är att du ska känna dig riktigt tillfredställd, lätt och lycklig när du har ätit din mat. Motsatsen är givetvis att du istället känner dig trött, alldeles för mätt och kraftlös efter din måltid.

Andra saker som bidrar till harmoni är att du ger dig tid att äta. Ayurveda hävdar att du ska sitta ner, fokusera på maten, andas djupt och framför allt sitta kvar några minuter efter att du har ätit klart och låta kroppen göra sitt jobb. Tugga maten ordentligt – minst 20–25 gånger per tugga. Det kan göra underverk på din matsmältning.

Ät i lugn och ro. Ät dig harmonisk. Ät dig lycklig.

Dagens wellnesstips från Lefterow.com

 

 

%d bloggare gillar detta: