Yogaskolan dag 4 av 31

IMG_3277 Nu i juli har vi en 31-dagars yogaskola på Lefterow.com. Vi kommer att fördjupa oss i olika yogapositioner (asanas). Vi kommer att titta på effekter, teknik och genomförande.

Idag börjar vi med en skön yogaposition som släpper på spänningar i rygg och nacke, kan lätta upp huvudvärk och göra dig allmänt piggare när du är trött.

Uttanasana – full framåtböjning Här har du en enklare yogaposition (asana) med många goda effekter för helhetshälsan.

Så här påverkar positionen din hälsa och funktion: 

* Lugnar hjärnan, dämpar stress och lindrar mild depression * Stimulerar lever och njurar * Stretchar hamstrings (baksidan på låren), vader och höfter * Stärker lår och knän * Förbättrar matsmältningen * Lindrar symtomen vid klimakteriet * Minskar trötthet och ångest * Lindrar huvudvärk och sömnlöshet * Terapeutisk för astma, högt blodtryck, infertilitet, osteoporos och bihåleinflammation.

Teknik och genomgörande:

Stå i Tadasana (bergposition) med händerna på höfterna. Andas in och när du sedan andas ut böjer du dig framåt från höftleden, inte från midjan. Tyngdpunkten ska alltid ligga på att förlänga överkroppen när du böjer dig framåt. Stå helst med raka ben men böj benen lätt om det känns bättre och fram för allt om du har haft ryggskador eller har en känslig rygg. Placera handflatorna eller fingertopparna på golvet något framför dig eller strax intill fötterna. Om du inte når så långt ner med händerna väljer du istället att korsa underarmarna och håll händerna runt armbågarna. Tryck hälarna ordentligt i golvet och sträva med svanskotan mot taket. Vrid dina lår något inåt. När du andas in, förläng och lyft lite i känslan av överkoppen och när du andas släpper du efter och ”hänger ut ryggen”. Uttanasana kan användas som ett viloläge mellan olika stående poser. Stanna i positionen ca 30 sekunder till en minut. För att komma upp igen placerar du händerna på dina höfter, fokuserar på att svanskotan ska tryckas ner och kom upp på en lång inandning.

Dagens wellnesstips från Lefterow.com – en digital wellnessklubb för dig som vill ta hand om din hälsa och välbefinnande. Bli medlem idag!

%d bloggare gillar detta: