Yogaskolan dag 3 av 31

Yogans resa genom världshistorien…

Yoga kan delas upp i fyra olika tidsepoker: vedisk yoga, förklassisk yoga, klassisk yoga och modern yoga.

Vedisk yoga (ca 2 500 f Kr) beskrivs i Vedas, en mer än 3 000 år historisk samling med bland annat:

Big som är den äldsta delen och beskriver hymner och böner

Yajur med kunskap om bland annat örter

Sama som handlar om chant och olika ritualer.

Vedas fördes vidare muntligen genom åren med rytmiska ord och exakta handrörelser.

Under den förklassiska yogan (ca 1 000 – 500 f Kr) tillkom nya aspekter och större fokus på den inre resan, sökandet efter ”jaget”, vilket beskrivs i verket Upanishaderna.

Ca 600 f Kr författades en av vår tids mest populära yogaskrifter, Bhagavadgita. Därefter börjar den klassiska yogan i vår historia (500 – 100 e Kr). Den beskrivs som bäst i verket Yoga sutras (ett måste för alla yogisar) med cirka 196 sutras som kan symboliseras vara trådar att väva ihop för att uppnå insikt och högsta medvetande.

Därefter råder postklassisk yoga fram till dess att modern yoga anses ha sin födelse med Swami (mästare) Vivekananda som den 11 september år 1893 presenterade yoga som koncept under en kongress i USA. 4 000 man i publiken lyssnade hänfört på hans röst och dess budskap. Han ska ha trollbundit hela publiken med sitt oförberedda tal som var helt improviserat och med stående ovationer anses vara den moderna yogans födelse. Han reste därefter runt och förkunnade yoga i USA. För dig som vill fördjupa dig följer här en film där Obama pratar om Vivekananda och därefter en film som beskriver hans liv.

Boktips i sommar för dig som vill studera yoga = Yoga Sutras. Du hittar den här på Bokus.

Dagens wellnesstips från Lefterow.com – en digital wellnessklubb för dig som vill ta hand om din hälsa och välbefinnande. Bli medlem idag!

%d bloggare gillar detta: