Yogaskolan dag 8 av 31

Andas in harmoni. Andas ut stress…

IMG_0387Yoga, pranayama och andning

När du utöver yoga får du träna din andning som kallas för pranayama, vilket i sin tur betyder ”riktande av prana” och ujjayi som kan översättas med segerrik andning. Uj betyder att utvidga och jayi segerrik. Inandning kallas för puruka och utandning rechaka.

Andedräkten anses vara en kombination av luft och prana (livskraften). Prana anses strömma genom den andliga kroppen via nadisystemet som renas genom pranayama och tillförandet av prana. Andningen sker oftast genom näsan, både in- och utandning. Genom att smalna av passagen längst bak i halsen kan du skapa ett andningsljud som påminner om bruset från en havsvåg. Ljudet av andetagen bidrar till ökad avkoppling och gör det lättare att stänga av tankarna. Utan medveten andning, ingen yoga. Det är vanligt i början när man utövar yoga att man glömmer bort att andas, håller andan, eller tvärtom anstränger sig för hårt. Det tar tid att lära sig andas medvetet. Låt det ta sin tid. Var noga med att följa ditt eget andningstempo. Det medvetna andetaget verkar både lugnande och avstressande.

Prova den här mindset meditationen med rogivande andningsövningar…

 

Dagens wellnesstips från Lefterow.com – en digital wellnessklubb för dig som vill ta hand om din hälsa och välbefinnande. Bli medlem idag!

 

%d bloggare gillar detta: