Yogaskolan dag 10 av 31

379755_232861813448344_1655387101_nAdho Mukha Svanasana (downward-facing dog) 

Stående hund är en underbar position som gör så mycket nytta för hela kroppen. Passar extra bra för dig som sitter mycket och ofta upplever trötthet i ryggen.

Här är några av alla effekter:

* lugnar hjärnan, dämpar stress och mild depression
* frigör ny energi till hela kroppen
* stretchar ut stora delar av kroppen, t.ex: axlarna, baksidan av låren, vaderna, armar och händer
* stärker både armar och ben
* lindrar symtom vid klimakteriet
* lindrar även menssmärtor
* motverkar benskörhet
* förbättrar matsmältningen
* lindrar huvudvärk, sömnlöshet, ryggsmärtor och trötthet
* verkar terapeutiskt vid högt blodtryck, astma, ischias och bihåleinflammation

Gör så här:

Kom ner på mattan. Placera knäna rakt under höfterna och händerna något framför dina axlar. Spreta lätt med fingrarna och sätt i tårna i mattan. Andas in.

Andas ut och lyft upp knäna från golvet. Behåll knäna lite lätt böjda och känn hur dina hälar kommer upp från mattan. Sträva och stretcha med svanskotan upp mot taket.

Andas in och på nästa utandning sänker du hälarna ner mot golvet så mycket som du kan. Räta och sträck ut benen men var försiktigt med dina knän, dvs. ”lås dom inte”.

Sträck ut dina armar och aktivera ett tryck med insidan av handflatan mot golvet. Aktivera styrka i ryggen. Häng inte i axlarna eller med huvudet. Blunda gärna. Andas in och ut med stängd mun. Slappna av i ansiktet.

Adho Mukha Svanasana är en av de ställningar som ingår i den traditionella solhälsningen. Det är också en bra yoga övning att utföra på egen hand. Stanna i positionen ca 1 till 3 minuter. Avsluta med att sänka benen ner mot golvet i en utandning och vila i barnets position.

Dagens wellnesstips från Lefterow.com – en digital wellnessklubb för dig som vill ta hand om din hälsa och välbefinnande. Bli medlem idag!

 

%d bloggare gillar detta: