Yogaskolan dag 27 av 31

 

DSC_0719Yoga beskrivs ofta som åtta vägar till frihet och balans.

Följande avsnitt i yogaskolan beskriver varje del av dessa åtta. Idag fördjupar vi oss i…

Asana, den tredje vägen

Ordet asana betyder idag kroppsställning (yogaposition) men på den gamla tiden var asana det underlag som yogin satt på under sin yoga och meditation. Det finns teckningar av skinnliknande små mattor och yogisar i lotusställning. Syftet var att genom utövande av asana få kroppen att sitta bra i meditation, utan krämpor eller spänningar! Kroppen anses vara själens bostad och enligt yogisk filosofi ska den därför tas om hand om på bästa sätt så att själen kan nå sin högsta utveckling. Själen behöver en frisk och ren kropp som sitt tempel. Asanas renar kroppens engergikanaler (nadi) och förbereder kroppen för meditation och andning. Utövande av asansas bygger upp en stark fysik och påverkar kroppen på flera plan. Det sägs att det finns 840 000 asanas. Många ställningar har fått sina namn från djur och växter, till exempel örnen, trädet, kobran, kamelen och fisken.

Dagens wellnesstips från Lefterow.com, en digital wellnessklubb för dig som vill ta hand om din hälsa och ditt välbefinnande. Bli medlem idag!

%d bloggare gillar detta: