Vitlökens magi

BildAntingen tycker man om vitlök i maten eller inte. Basta! Den väcker starka känslor hos alla, fram för allt väcker den immunförsvaret 😉 Den har kryddat vår mat och botat oss från sjukdomar sedan urminnes tider. 

Lite av varje om vår kära vitlök:

1. Vitlöken har bakteriedödande egenskaper.

2. Den tillhör familjen liljeväxter och är släkt med den vanliga matlöken, tulpan, hyacint och liljekonvalj.

3. Allium sativum är den odlande variantens botaniska namn.

4. Klyftornas smak utvecklas bäst i solen. Om löken blir kall eller våt smakar klyftorna bittert.

5. Vitlöken är en utmärkt samplanteringsväxt. Morötter trivs i närheten av vitlök och det sägs att att den förhöjer rosornas doft.

6. På franska heter vitlök ail, på engelska garlic, på tyska Knoblauch, på spanska ajo och på italienska aglio.

7. Förvara helst din vitlök på en torr plats, där den inte kommer i kontakt med andra grönsaker. Det idealiska är att låta vitlökarna hänga fritt och få luft omkring sig. Klyftorna börjar gro vid ca 20 grader.

8. Redan 2000 år f Kr ansåg kineserna vitlöken vara medicin i matform.

9. De gamla egyptierna ansåg den ha gudomliga krafter. Den var så helig att prästerna inte fick äta den MEN arbetarna som byggde Cheopspyramiden fick äta den varje dag för att bevara sin styrka. Hmmm… !

10. Den ska tydligen hjälpa mot förälskelse – se upp! I Odysséen rekommenderade guden Hermes Odysseus att äta vitlök som ett motgift mot Kirkes förtrollning (som skulle trollbinda honom i kärlek)

”Kärlek och vitlök går inte bra ihop – utom möjligen i Provance” – Ria Wägner

Min sos-dryck vid förkylning:

Blanda pepparmynts- och kamomill te med saften från en halv citron och en halv lime. Tillsätt lite cayennepeppar och gurkmeja samt en stor matsked honung. Skiva 2 vitlöksklyftor och låt dra i 5 minuter. Drick sedan kuren och tugga i dig vitlöksklyftorna. Kör denna förkylningskur 3 ggr: morgon, kväll och morgon. Tugga persilja efter ca 30 minuter för att neutralisera smaken. Bli frisk – helt enkelt!

Dagens wellnesstips från lefterow.com

%d bloggare gillar detta: