5 dämpa stress tips

Bergsposition (Tadasana)
Bergsposition (Tadasana)

5 tips som dämpar stress – här och nu.

Inom yoga finns en position som kallas bergsposition (Tadasana), där du står bokstavligen ”rakt upp och ner” och bara fokuserar på din andning. Den symboliserar den kraft vi måste ha för att stå emot och mota bort onödiga reaktioner på det som sker i nuet. Reaktioner som stress, oro och tankar som tar energi samt reaktioner i kroppen så som magont, spänningar i kroppen och allmän olustighet.

När du övar bergsposition över du upp styrkan att stå bergfast när livet blåser runt om dig. En oumbärlig förmåga att leva vindstilla i kropp, tanke och själ…. Det är som med allt annat – lättare sagt än gjort. Livet är en livslång övning som handlar om förmågan att balansera dagarna som går.

Här får du en dämpa-stress övning som du gör i nedan följd:

1. Gå undan. Ta dig till första bästa plats där du kan vara själv en liten stund.

2. Sätt dig rätt till rätta och blunda. Fokusera på din andning. Släpp sakta taget om tankarna på den situation som reagerat inom dig. Vila i stillhet i ditt inre.

3. Rikta nu din uppmärksamhet på dig själv. Visualisera dig själv lugn, glad, harmonisk, kraftfull och se en inre version av ”ditt bästa jag”.

4. Upprepa följande mantra: ”Jag får nu den kraft, hjälp och energi jag behöver. Jag står stark i mig själv”.

5. Res dig upp och utför en ”klapp-massage” över hela kroppen. Klappa igång cirkulationen i benen, överkroppen, ut över armarna och avsluta med huvudmassage.

Detta behöver ta max 5 minuter. Men det blir 5 effektiva minuter som balanserar dig i nuet. Lite ger mycket. Ge till dig själv och du får av dig själv.

Dagens wellnesstips från Lefterow.com 

 

 

%d bloggare gillar detta: