Om yoga, Patanjali och Yoga Sutras…

1106Patanjali och Yoga Sutras

Kunskapen om yoga fördes vidare från mästare till elev, via muntlig tradition i flera tusentals år. Filosofen Patanjali sammanställde det litterära verket Yoga Sutras och använde sig av en skriftform med versliknande struktur, s k aforismer. Den tecknades troligen ner någon gång mellan 400 och 200 f Kr och är idag en sann källa till kunskap för alla som vill fördjupa sig i yoga, en bibel. Patanjali beskriver yoga som 8 vägar för att uppnå insikt och vägleda människan till fullkomlighet.

Yama: avhållsamhet, ödmjukhet, moraliska budskap

Niyama: reningsdiscipliner, observerande

Asana: kroppsställningar, rörelse

Pranayama: andningskontroll

Prathyahara: separera medvetandet från yttre påverkan

Dharana: koncentration

Dhyana: meditation

Samadhi: självinsikt, högsta medvetandet

Yama, niyama och asana är tre yttre vägar som ska förbereda och göra kroppen till ett bra redskap för meditation. De kallas gemensamt för bahirana sadhana. Pranayama och prathyahara är två inre vägar för att kontrollera andning och tankar och de kallas tillsammans för antaranga sadhana. Dharana, dhyana och samadhi kallas för antaratma sadhana, själens väg.

Dagens wellnesstips från Lefterow.com

 

%d bloggare gillar detta: