Yogaskolan dag 2 av 31

IMG_0369Månadens yogaskolan är i gång. Idag ska vi titta lite på själva begreppet, ordet eller fenomenet yoga. Vad betyder yoga?

Ordet yoga betyder förening och att föra samman. Yuj betyder binda, hålla fast. Det kan symbolisera olika föreningar, till exempel mellan kropp och själ eller vårt eget och ett högre medvetande. Yoga anses vara en vetenskap, ett filosofiskt system för att ”se” (darsana) verkligheten, undvika illusionen och uppnå fysisk, mental och andlig utveckling. Det finns sex olika darsanas som vi ska titta närmare på under skolans gång.

Yoga är som ett redskap i en evig förändring som leder till inre frihet och en ödmjuk inställning inför livet och allt levande. Inom yoga gör man ofta en liknelse mellan våra tankar och en rastlös apa som okontrollerat hoppar från gren till gren (från tanke till tanke). Med hjälp av yoga, kroppsställningar (asanas) och andningsövningar (pranayama) kan vi träna upp vår närvaro i nuet och vår förmåga att fokusera på en tanke i taget, sk. medveten närvaro. När medvetandet är stilla kan du uppleva dig själv som du är i perfekt balans. När du hittar din inre stillhet och förmåga att vända uppmärksamheten inåt, hittar du en väg till harmoni. Du blir kraftfull och vaken i nuet och bemästrar din vardag bättre.

Yoga är inte en träningsform så som många tror, utan ett tillstånd som vi kan uppnå genom att utöva någon form av yoga.

Yogi eller gymnast?! Det handlar inte om teknisk perfektion och att göra allt så svårt som möjligt. Det handlar inte om att ha den perfekta yogamattan eller de finaste kläderna. Yoga är naturligt och underbart att göra i naturen. Alla yogapositioner är inspirerade av naturen och djuren, ett sätt för oss människor att ta del av den potential och kraft som lever runt om oss.

Du behöver inte ha en specifik tro för att utöva yoga. Den enda tro du behöver är tron på dig själv och ditt liv.

I morgon ska vi titta på yogans tid här på jorden ur ett historiskt perspektiv.

Dagens wellnesstips från Lefterow.com – en digital wellnessklubb för dig som vill ta hand om din hälsa och välbefinnande. Bli medlem idag!

 

 

 

%d bloggare gillar detta: