Gurkmeja min gurkmeja

Gurkmeja 5735Gurkmeja min Gurkmeja…

Gurkmeja är en viktig krydda i Indien och inom Ayurveda. Den anses vara antiinflammatorisk och bakteriedödande, renande och urindrivande. Modern forskning har bevisat att gurkmeja har god effekt på vår mage och våra tarmar. Den används för att behandla patienter med matsmältningsproblem, hudproblem och även till sår och hudskador. Den anses även kunna stimulera kroppens försvar mot cancertumörer. Roten ger samma gula färg som saffran, som är dyrare, och den används ofta för att färga ris gult och göra omeletten mer färgrik.

Gurkmeja är nära besläktad med ingefära. Den är rik på järn, vitamin B3, kalcium och curcumin. Curcumin är en antioxidant som lindrar inflammationer. Därför anses kryddan vara verksam även vid ledgångsreumatism och allergier. Curcumin förebygger fettinlagringar på artärväggarna och kan därmed skydda mot exempelvis hjärt-kärlsjukdomar. Det har också visat sig att gurkmeja kan hämma tillväxten av cancerceller.

3 enkla sätt att använda torkad gurkmeja:

1. Omelett, äggröra och pannkakor – ger härlig gul färg!

2. Som krydda i ditt te (stör inte smaken)

3. Sova gott drycken = varm mjölk, honung, färsk riven muskot och lite gurkmeja

Dagens wellnesstips från Lefterow.com 

Bli medlem online idag – basmedlemskap är alltid gratis.  

 

%d bloggare gillar detta: