Kanel, kardemumma och koriander

Kanel Kanel, kardemumma och koriander = alla goda ting är 3.

Kanel

Kanel är en krydda som historiskt ansetts ha många medicinska effekter: Den används vid förkylning, luftvägsbesvär, nedsatt immunförsvar, matsmältningsproblem och t.o.m. mensbesvär. Själva kryddan består av torkad inre bark från unga kanelträd. Te på kanel smaksatt med honung är bra vid förkylning. Vi förknippar doften av kanel med jul, kanelbullar, vinglögg och risgrynsgröt. Det är en stämningsfull krydda som gör gott för alla sinnen. Varma mjölkdrinkar med kanel kan dämpa oro och stress och påminna oss om glädjefyllda stunder med nära och kära.

Kardemumma

Ännu en krydda från Indien som har använts i den ayurvediska läkekonsten i århundraden som ett stärkande medel. Kardemumma är lik ingefära. Kardemumma är kramplösande, värmande, cirkulationsökande och har en god effekt på matsmältningen. Den har en lätt sötaktig smak och används som smaksättare i sötsaker och även i bröd. Inom ayurveda används kardemumma vid förkylning, influensa och hosta. Prova att tillsätta torkade kardemummafrön i kaffet.

Koriander

Även koriander verkar kramplösande och är effektivt på matsmältningen. Korianderfrön anses verka bäst och te kan lugna magknip. Färska blad passar bra som både god och nyttig dekoration i sallad och även soppa. Hackade färska blad är också goda och dekorativa. Korianderns torkade pepparkornsfrukter finns i flera färger och har stor inverkan på den speciella smaken i curry. Färsk koriander kan i viss mån likna persilja till utseendet. Koriander är en frökrydda med små, runda frön. Fröna måste krossas före användning för att aromen skall komma fram. Doften påminner om citrus. Smakar gott med kokosmjölk.

Dagens wellnesstips från Lefterow.com 

Bli medlem online idag – basmedlemskap är alltid gratis. 

%d bloggare gillar detta: