Anti-age yoga

 

Finns det någon anledning att bli ”gammal och stel” som det brukar kallas? ­­­­­­­­­­Med yoga (för)blir du ung i din funktion: kropp, tanke och själ. 

Ofta förknippar vi ålder med stelhet. Rörelseförmågan försämras, vi sjunker ihop och får ont i kroppen. Många ser detta som en naturlig process och finner sig i att låta livskvaliteten försämras. Yoga och många andra träningsformer utmanar åldersprocessen genom att bygga upp kroppen, sträcka ut den och göra den stark, uthållig, smidig och rörlig. Utöva yoga, ta kontroll över din funktion och bli tidlös i din ålder 🙂

Bild 1Så finns det någon som helst anledning att du inte ska ta för dig av dig själv och ditt liv genom att vara smidig, mjuk och rörlig oavsett ålder? Nej! Och här har du metoden som hjälper dig. En yogi kan oavsett ålder och tid, både sätta händerna i golvet, stå på huvudet och vika sig dubbel. När kroppen är smidig och rör sig bra, anser man även att tankarna bibehåller sin rörlighet och smidighet. En rörlig kropp –­ ett smidigt sinne. Fysisk yoga bygger styrka i dina muskler och ökar din uthållighet. I solhälsningen rör vi oss igenom en sekvens av ställningar, bl.a. plankposition för att sedan långsamt sänka kroppen ner mot mattan. Här krävs fram för allt styrka i armarna och i de s.k. tricepsmusklerna som många kallar för gäddhänget. I början kan det kännas helt omöjligt att sänka kroppen ner mot mattan och då börjar man med att ha knäna som stöd i mattan. Det kan fortfarande kännas oerhört tungt. Men du kommer att bli förvånad över hur snabbt kroppen bygger styrka och snart kommer du att sänka dig stadigt mot mattan med benen utsträckta. När vi blir starkare i vår kropp anses vi även utveckla mental styrka. En stark kropp – ett stadigt sinne.

Balansen försämras med åldern. Så helt fantastiskt är det då att yoga som träningsform jobbar upp din balans – både med övningar stående på ett ben och med blickfokus, där du får fästa blicken på en och samma punkt. När du får balans i kroppen anses du också uppnå balans rent mentalt. Balans i kroppen – ett balanserat sinne.

Bild 3Åldersrelaterade symtom:

Svaghet:                Yoga bygger styrka

Minskad rörlighet:  Yoga ökar din rörlighet

Försämrad balans:  Yoga övar upp ditt balanssinne

Genom att utöva yoga bygger du upp styrka, balans och smidighet inte bara i din kropp, utan även i din tanke och själ. Ditt ”hela jag” påverkas och gör att du får ut så mycket mer av dig själv. Det sägs att vi endast utnyttjar en liten del av vår hjärnas kapacitet. Översätt detta till ditt fysiska liv.

Optimera. Lev ut. Lev nu. Lev väl.

Med dagens wellnesstips får du ett 25 minuters pass i wellnessyoga, anpassat för alla nivåer. Våga prova redan idag. Och i morgon. Och varje dag. Namasté!

Dagens wellnesstips från Lefterow.com 

Bli medlem online idag – basmedlemskap är alltid gratis.

%d bloggare gillar detta: